Doe mee en breng uw oude bril binnen in één van onze inzamelpunten! Elke bril is welkom!  Het gaat niet alleen om ‘gewone’ brillen, maar ook om leesbrillen, zonnebrillen (hoeven niet op sterkte te zijn), kinderbrillen en monturen. Uw oude bril wordt gerecycleerd en gratis verdeeld onder de slechtzienden in de 3de wereld.  Deze humanitaire  actie is  een  initiatief  van  Medico  Lions Clubs België.

Help slechtzienden en schenk hen opnieuw het licht in de ogen!

Het project ‘Brillen voor Arequipa’ is ontstaan in 2008.  Vorig jaar werden maar liefst  18.000 brillen ingezameld.  De  meeste Lionsclubs uit ons gewest, 16 in totaal, hebben mee via apothekers en andere kanalen brillen ingezameld. “De strijd tegen blindheid en slechtziend -heid is van bij het begin van Lions een van de aandachtspunten en een van de vier hoofdpijlers van de campagnes rond de Centennial in 2017, de officiële viering van de honderdste verjaardag van Lion International”.

De actie wordt aangestuurd door Medico Lions Clubs Belgium die dit doen in samenwerking met hun zusterorganisatie in Le Havre. Hier bevindt zich het Europese sorteer- en reconditioneringscentrum voor brillen. De initiële bestemming was Peru (Arequipa) waar Lions zich had voorgenomen van minstens 100.000 correctieve brillen op de juiste neus te krijgen, want de lokale bevolking kan dit meestal niet betalen. Dit was een tienjarenproject en loopt tot 2019, waarna het lokaal zal worden overgenomen. Andere bestemmingen zullen door Medico worden onderzocht zodat anderen ook zullen kunnen geholpen worden.

“Belangrijk is dat men beschikt over de juiste lokale contacten om tot een succesvol resultaat te komen. Ieder jaar reizen er laatstejaarsstudenten optometrie naar Peru om er samen met de lokale projectteams deel te nemen aan de aanpassing en verdeling van de brillen. Het projectcomité in Arequipa bevat meerdere dokters in de geneeskunde en werd van 2009 tot 2015 voorgezeten door Marc Uylenbroeck, die nu nog meermaals per jaar ter plaatse gaat.”

Heb je nog een bril die je niet meer gebruikt, breng hem dan vanaf oktober naar je apotheek. Hij krijgt een nieuw leven op de neus van een kind of volwassene in Peru.